Natuurlijke krachten van bloesems, planten, kruiden, kristallen en voeding

Aromatherapie: Basilicum en Laurier

BASILICUM

Basilicum (Ocimum basilicum) is een plantensoort uit de familie van de lipbloemigen. De naam ‘basilicum’ stamt overigens uit het oud-Grieks. ‘Basileus’ betekent namelijk koning en de plant werd ook wel aangeduid als ‘koningskruid’.

Basilicum is een vaste plant, die goed in subtropische streken gedijt. De plant is echter niet winterhard, zodat wij een basilicumplant alleen maar kunnen overhouden in een pot op de vensterbank of in de serre.

Basilicum in de geschiedenis

Basilicum was van oudsher in veel religies een heilig kruid en werd geassocieerd met diverse goden. In India wordt het nog geëerd als kruid van Krishna en Vishnu. In de traditionale Indiase geneeskunde, de Ayurveda, staat basilicum ook wel bekend als ‘holy basil’ oftewel heilige basilicum.

Volgens een oude christelijke legende zou er basilicum hebben gegroeid op en rond de graftombe van Christus; om die reden zijn er nog steeds Grieks-Orthodoxe geestelijken, die water wijden met basilicum. Het meest bekend is basilicum echter als groen tuinkruid in met name de Italiaanse keuken. Het heeft een sterke geur en een typische smaak, die vooral past bij pasta- en tomaatgerechten.

Basilicumolie algemeen

Basilicumolie wordt verkregen doorstoomdestillatie van het basilicumblad. Hieruit wordt een zoete en kruidige etherische olie verkregen. Basilicumolie werkt versterkend op het zenuwstelsel en bestrijdt onrust en depressie. De herstellende eigenschappen van basilicumolie zorgen er eveneens voor dat het stress en spanningen kan doen verminderen.

Omdat basilicumolie daarnaast nog ontsmettende en krampwerende eigenschappen bezit, werkt het eveneens uitstekend bij spijsverteringsproblemen. Verder heeft het een helend effect op de luchtwegen bij slijmvliesontsteking en hoest.

Actieve bestanddelen van basilicumolie

Monoterpenen

Basilicumolie bestaat voor 60% uit monoterpenen. Het basisbestanddeel daarvan is linalol, dat een bloemachtige, krudige en enigszins citrusachtige geur afgeeft. Monoterpenen zijn opwekkend en verwarmend. Ook hebben ze een antibacteriële werking en kunnen zo het lichaam tegen ontstekingen beschermen.

Fenolen en fenolische esters

Basilicum bevat methyl chavicol en eugenol. Beide stimuleren het zenuwstelsel en versterken het immuunsysteem.

Andere ingrediënten

Verder bevat basilicumolie nog ketonen (zoals carnfol en cineole) en terpenen (zoals pinene en ocimene).

Basilicumolie gebruiken, enkele voorbeelden

Basilicumolie is een natuurlijk middel tegen onder meer infecties aan de luchtwegen en de spijsverteringsorganen.

Luchtwegen en spijsvertering

Naast de gewone (zoete) en een paarse versie, is er ook nog een citroen- en een scherpere Thai-versie.
  • Maak de luchtwegen vrij door een stoombadje te nemen. Neem daarvoor een kom heet water en voeg 2 druppels basilicumolie, 3 druppels lavendelolie en 5 druppels citroenolie toe. Ga met een handdoek over je hoofd boven de kom zitten en adem de stoom diep in.
  • Tegen hardnekkig hoest: druppel 2 druppels basilicumolie, 3 druppels citroenolie en 4 druppels rozemarijnolie op een zakdoek. Ruik er regelmatig aan en inhaleer de geur ervan om het slijm in de luchtpijp op te lossen.

Opwekkend en stimulerend

  • Ontspannend bad: voeg een mengsel van 2 druppels basilicumolie, 3 druppels geraniumolie en 5 druppels lavendelolie aan het badwater toe.
  • Verkwikkende massage: maak een massagemengsel van 2 druppels basilicumolie, 10 druppels bergamotolie, 10 druppels zwarte peperolie en 25 milliliter druivenpitolie en masseer er het lichaam mee in.
  • Verfrissing voor de geest: brand 2 druppels basilicumolie, 10 druppels gemberolie, 10 druppels zwarte peperolie en wat water in een aromalampje.
  • Grote schoonmaak: verfris je huis na het schoonmaken met een spray van basilicumolie. Vermeng enkele druppels basilicumolie met water en verspreid het mengsel met een verstuiver.

LAURIER

Laurier (Laurus nobilis) is een boom uit de laurierfamilie en is oorspronkelijk afkomstig uit het oostelijke gebied van de Middellandse Zee. Laurier is niet geheel winterhard en wordt daarom in het noordelijke deel van Europa meestal als kuipplant gehouden.

Laurier geldt al eeuwenlang als een populair keukenkruid. Laurierblad wordt meestal in gedroogde vorm gebruikt in soepen en stoofpotten, waaraan het dan langzaam zijn smaak afgeeft. Het blad blijft echter hard en is daardoor niet eetbaar.

Laurier in de geschiedenis

De laurierboom is een oud symbool en staat voor onder meer wijsheid, vrede en cultuur. De Oude Grieken wijdden de laurier aan de god Apollo en – in tweede instantie – aan zijn zoon Asclepius (god van de geneeskunde). De eerste geliefde van Apollo, de nimf Daphne, zou namelijk door haar vader (de riviergod Peneüs) zijn veranderd in een laurierboom. Zo wilde Peneüs voorkomen, dat zijn dochter door Apollo zou worden ontvoerd. Apollo was zo bedroefd, dat hij de lauriertak tot zijn symbool maakte. Mede door Apollo en de aan hem gewijde Phytische Spelen in Delphi (oorspronkelijk een voordrachtenwedstrijd van epische poëzie, maar later ook met bepaalde takken van sport) werd de lauriertak al snel het symbool van de overwinning en verving daarmee het eerdere sym bool, de olijftak. (Over-) winnaars werden sindsdien ‘gelauwerd’ met laurierkransen.

De Oude Romeinen versierden hun huizen in december met laurierblad om de winterse Saturnalia (ter ere van de god Saturnus) te vieren. Laurier wordt ook tegenwoordig nog vaak in kerstkransen verwerkt. Geliefden wisselden in de oudheid lauriertakken uit als symbool van eeuwige liefde; laurier werd in Zuid-Europa lange tijd in bruidsboeketten verwerkt. In de middeleeuwen plantte men vaak laurierbomen rondom boerderijen om deze te beschermen tegen blikseminslag. Wanneer een laurierboom plotseling afstierf, voorspelde dat volgens de folklore naderend onheil. Rond de 17e eeuw deed laurier zijn intrede in West-Europa, waar zij in milde of beschutte streken langs de kust redelijk kon gedijen.

Laurierolie algemeen

De etherische olie van laurier wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie. Hiervoor worden de gedroogde bladeren en takken van de plant gebruikt. Dit levert een etherische olie op met een warme, scherp kruidige geur, die in kleur kan variëren van diepgeel tot donkerbruin. Door de houtige, balsemachtige geur van laurier wordt het aroma vaak in o.a. mannenzeep en mannenparfums gebruikt.

Lang werd gedacht, dat laurierolie alleen werkzaam zou zijn bij mannen, maar dat is zeker niet het geval. Laurierolie werkt zuiverend en verjongend bij zowel mannen als vrouwen. De geur van laurier is verkwikkend, sterkt de geest en vergroot het zelfvertrouwen. Laurierolie is ook zuiverend, waardoor het effectief kan zijn bij cellulitis, roos en spijsverteringsproblemen. De verwarmende werking van laurier kan via een massage spierpijn en reumatische pijn verlichten.

Actieve bestanddelen van laurierolie

Laurierolie bevat een aantal actieve bestanddelen, waaronder alhocolen, esters en terpenen. Een hoge concentratie laurierolie kan huidirritatie veroorzaken. Breng laurierolie daarom altijd STERK VERDUND op de huid aan om dit te voorkomen.

Fenolen

Fenolen geven laurierolie zijn verwarmende en ontsmettende eigenschappen. Hierdoor wordt het zenuwstelsel gestimuleerd en genezingsprocessen bevorderd. Het belangrijkste fenol in laurier is eugenol, dat laurier zijn specifieke kruidige geur geeft.

Cineooloxide

Cineooloxide, ook wel eucalyptol genoemd, zorgt voor de kamferachtige basisgeurtoon. Daarnaast werkt het slijmoplossend.

Laurierolie gebruiken, enkele voorbeelden

Laurierolie is verkwikkend voor lichaam en geest.

Concentratie

  • Scherpere concentratie: vul een verstuiver met een mengsel van 6 druppels laurierolie, 6 druppels pijnboomolie, 6 druppels sandelhoutolie, 6 druppels korianderolie en 250 milliliter bronwater. Verstuif dit mengsel bij vermoeidheid.
  • Verkwikkende massage: meng 4 druppels laurierolie, 4 druppels basilicumolie 4 druppels bergamotolie en 25 milliliter amandelolie en masseer er de borstkas, de bovenrug en de schouders mee in.
  • Tegen verlegenheid: maak een mengsel van 2 druppels laurierolie, 3 druppels rozemarijnolie en 20 milliliter druivenpitolie en masseer er de polsen regelmatig mee in.

Bloedsomloop

  • Bij pijn: stimuleer de bloeddoorstroming en de afvoer van gifstoffen door een massage met een mengsel van 2 druppels laurierolie, 2 druppels gemberolie, 4 druppels rozemarijnolie en 25 milliliter amandelolie.
  • Bij spierpijn en reumatische pijn: maak een massagemengsel van 4 druppels laurierolie, 4 druppels jeneverbesolie, 4 druppels rozenolie en 25 milliliter druivenpitolie. Masseer er de pijnlijke spieren en/of gewrichten mee in.
  • Kouden handen en voeten: maak een mengsel van 3 druppels laurierolie, 3 druppels jeneverbesolie en 20 milliliter amandelolie en masseer er de kouden handen en/of voeten mee in.
  • Bij cellulitis: stimuleer de bloedsomloop en de lymfedrainage op de cellulitisplekken met een stevige massage. Meng daarvoor 1 druppel laurierolie, 2 druppels geraniumolie, 4 druppels citroenolie en 30 milliliter druivenpitolie.

Huid, haar en nagels

Laurier, verschillende soorten.
  • Schilferende hoofdhuid: voeg 3 druppels laurierolie, 4 druppels cederhoutolie en 4 druppels rozemarijnolie toe aan 45 milliliter geurloze shampoo.
  • Hoofdhuid-/haarcrème: maak een mengsel van 10 druppels laurierolie, 10 druppels citroenolie, 5 druppels cederhoutolie, 2 eetlepels sheaboter en 8 theelepels jojobaolie. Smeer er het haar en de hoofdhuid mee in, laat het even intrekken en spoel het daarna weer uit.
  • Sterke nagels: meng 3 druppels laurierolie, 3 druppels sandelhoutolie en 25 milliliter amandelolie. Masseer er de nagels en nagelriemen mee in.

Oxalis.

© 2017, foto’s: Office.microsoft.com, Pixabay.com, Wikimedia Commons.

Tagwolk